Knivskötsel och tips
Hur många knivar ska man ha?
Mitt tips är:
- en liten kockkniv ca 18 cm
- en stor kockkniv ca 25 cm
- en tandad brödkniv
- en flexibel filekniv
- en köttkniv
- en skalkniv.
Hur förvarar man en kniv?
Bäst mår kniven av att förvaras i ett knivblock, i en låda där knivar har ett eget "spår" eller hängande på en magnetlist. Förvarar man knivar liggande i en låda "huller om buller" då riskerar man att få slöa knivar och knivarna får lätt hack i eggen.
Hur rengör man en kniv?
Bäst rengörs knivarna med en diskborste, ljummet vatten och ett mild diskmedel. Att köra dom i diskmaskinen förstör knivarna. Maskindiskmedlet innehåller slipmedel och frätande ämnen som förstör knivens egg och knivblad. Hettan påverkar knivets härdning.
Kniveggens vinkel?
Arbetet i köket går mycket lättare med en kniv vars egg är vass och har rätt vinkel.
- Japansk knivar har 12-15 graders vinkel (är vassare men skäreggen är ömtåligare)
- Filé och grönsaksknivar har 20-25 graders vinkel ( tunnare egg pga mjukare råvaror)
- Kött och kockknivar har 30-40 graders vinkel ( kött tex tar hårt på eggen)
- Jakt och sportknivar har 30-40 graders vinkel
- Slöjdknivar har 20-25 graders vinkel
Hur underhållar man en knivs skärpa?
Man bör underhålla eggen med ett bryne, men efter ett tag när kniven blivit slö då måste den slipas på en slipsten hos en knivslipare. Jämför detta med att lämna en bil på service.